Koja je razlika između arabike i robuste i ima li više kofeina u tamno prženoj kafi? Donosimo odgovore na najčešća pitanja o kafi, koje svaki ljubitelj treba da zna.

1. Zašto moja kafa miriše na prepečeno?

 

Pitanje prepečene kafe poteže razne teorije s raznih strana sveta. Svako se barem jednom probudio i umesto da lagano uđe u dan uz kaficu – doživeo šok zbog neprijatnog ukusa u ustima.

Prvo – postoji razlika između kiselog i zagorelog ukusa. Zrnca kafe arabike imaju manje kiselih sastojaka od robuste, koja je jeftinija u proizvodnji, ali ima i duplo više kofeina i kiselosti. Gorčina kafe daje joj prepoznatljivi „ugriz“ i njena pravilna srazmera čini je finom ili manje finom, zavisno od arome, baš kao i kod piva.

No, prepečeni ukus nikada nije dobrodošao. Najčešće se radi o tome da su zrnca kafe naprosto predugo pečena ili pečena na jačoj vatri i taninska kiselina dolazi do izražaja umesto ostalih, poželjnijih aroma.

 

2. Kako moj espreso treba da izgleda?

 

Da bi bio vrhunski, kod espresa sve mora biti u pravoj srazmeri; kvalitetna kafa je preduslov, sledi pravilno nabijanje mlevene kafe, ispravna temperatura vode (93° C) i kafa samlevena onako kako treba. Na vrhu šolje treba da bude kremasti sloj, koji se dobija oslobađanjem ugljen-dioksida kada se espreso tretira pod pritiskom.

Boja bi trebalo da bude zlatnosmeđa, a ukus gorak, ali ne previše gorak i nikako kiseo. Isto tako, espreso ne sme da bude vodenast.

 

 

3. Ima li više kofeina u tamno prženoj kafi?

 

To je najčešća zabuna jer je boja tamnija. Istina je zapravo da sva prženja istih zrnaca imaju istu srazmeru kofeina. Kofein je, zapravo, veoma otporan tokom procesa prženja zrnaca. Efekat prženja na kofein je toliko minimalan da se može primetiti samo u kontrolisanim laboratorijskim uslovima.

Svetlo, srednje ili tamno pržena zrnca imaju istu srazmeru kofeina, osim ako se radi o različitim vrstama. Postoje dve vrste u svetu koje se proizvode – arabika i robusta, što nas dovodi do sledećeg pitanja…

 

4. Koja je razlika između arabike i robuste?

 

Arabika je skuplja za proizvodnju i ukusnija, a robusta ima snažniji ukus.

Zrnca arabike imaju slađu, mekšu aromu, s tonovima šećera, voća i bobica i kiselost je viša, što joj daje pomalo vinski ukus, a to je odlika kafe s odličnom kiselosti.

Robusta ima jači, teži ukus, od kojeg na jeziku ostaje ukus kao nakon kikirikija. Ima i dva puta više kofeina od arabike. Iako je robusta po kvalitetu iza arabike, neke od njenih podvrsta se posebno cene u šoljici espresa zbog jake arome i dobrog krema.

Raste na manjim visinama od arabike, otpornija je na vremenske prilike i bolesti, i proizvodi plod brže nego arabika, kojoj treba nekoliko godina da sazre. Uzgaja se u Africi i Indoneziji, dok arabika raste u Africi i Latinskoj Americi. Koju ćete piti – zavisi isključivo od vas i vaših ukusa; jedino zapamtite – robusta ima dva puta više kofeina.

Prosečna šoljica robuste ima 232–800 miligrama kofeina, a arabike 84–580 miligrama.

 

 

5. Koja je razlika između kapučina, makijata i kafe-late?

 

Makijato se dobija od espresa i vrućeg mleka. Espreso se dodaje u mleko u preporučenoj srazmeri: 3/4 espresa i 1/4 pene od mleka.

Kapučino se dobija od 1/3 espresa, 1/3 vrućeg mleka i 1/3 pene.

Kafe-late je pena od mleka u koju se dodaje polovina mere espresa, koji se lagano uliva kroz penu na vrhu. Sve, znači, zavisi od toga da li više volite jaču kafu ili njenu blažu verziju.