Nakon prženja, gotovo svaka kafa izgleda isto. No, da li ste znali da zapravo postoje desetine različitih vrsta kafe?

Kada je u pitanju vaša dnevna šolja kafe, ipak, postoje zapravo samo dve koje su bitne: arabika i robusta. To su dve osnovne vrste kafe koje se uzgajaju za ispijanje. U skladu s tim, zavisno od vrste kafe, načina obrade, ali i same pripreme, možemo odabrati onu šoljicu koja najviše prija našem nepcu. Između robuste i arabike postoji nekoliko razlika.

 

Robusta

Većina robuste se gaji u srednjoj i zapadnoj Africi, zatim delovima jugoistočne Azije, uključujući Indoneziju, Vijetnam i Brazil. Iako to čini samo oko 30 procenata svetskog tržišta, proizvodnja robuste je u porastu. Robusta ima prednost jer je otpornija biljka, lakše ju je uzgojiti i negovati.

Arabika

Arabika je vrsta kafe koja potiče od izvornih stabala kafe otkrivenih u Etiopiji. Arabika predstavlja finu, blagu, aromatičnu kafu i čini oko 70 procenata svetske proizvodnje kafe. Drvo kafe arabike zahteva više nege i pažnje nego robuste.

Poređenje robuste i arabike

Arabika je kafa od koje se, u poređenju s robustom, može očekivati blaži ukus, manje oštar i gorak, s više arome orašastih plodova i voća. Robusta je kafa s reskim karakterom, zemljanog ukusa i oporosti, a, takođe, prati je i veći udeo kofeina.