O nama

Franck, kao jedan od najuspešnijih hrvatskih proizvođača i izvoznika prehrambenih proizvoda, počeo je da ispisuje svoju dugu istoriju i bogatu tradiciju pre 125 godina. Franckova priča seže u 1827. godinu, kada je mladi i ambiciozni nemački preduzetnik Johan H. Frank (Johann H. Franck) prvi put uspeo da lekovitu biljku cikoriju preradi u napitak od cikorije.

Zagrebačka fabrika je otvorena 1892. godine na tadašnjoj periferiji grada, u Vodovodnoj ulici, gde se i danas nalazi, a početak rada bio je osnovan upravo na ideji Johana Franka - prerađivati cikoriju u topli napitak. Istovremeno, na moslavačkim poljima je zasađena cikorija, a otkupna stanica s pogonom za sušenje ove plemenite biljke otvorena je u Bjelovaru 1900. godine. Od toga trenutka pa sve do danas, kompanija je širenjem na regionalna tržišta, zatim i kontinuiranim ulaganjem u proizvodnju, istraživanje, razvoj i inovacije postala simbol vizionarstva i preduzetničkoga duha.

Franck je danas tržišni lider kada se radi o kafi i čaju, s „hitovima“ poput Jubilarne kafe, Classic, Bonus, potom Superiore i Stretto espressa, Franck Café Cappuccina i Franckovih čajeva s bogatim asortimanom od preko 30 vrsta različitih ukusa vrhunskog kvaliteta. Uz glavne kategorije proizvoda, Franckov proizvodni katalog još uključuje napitke od cikorije i žitarica, začine, dodatke jelima i sastojke za kolače.

Kompanija je strateški usmerena na dalji razvoj, te održivi rast poslovanja u kategoriji toplih napitaka kroz kontinuirano ulaganje u proizvodnu izvrsnost i primenu naprednih tehnoloških rešenja, kao i razvoj inovativnih koncepata i proizvoda kojima uvodi nove trendove i doprinosi razvoju celokupnoga tržišta. Fokus je jasan: učvršćivanje postojeće liderske pozicije kroz inovacije, visoki standard kvaliteta proizvoda, sistemski rad na razvoju proizvodnog asortimana i brendova, čime se stvaraju pretpostavke za dalji iskorak u regionu i internacionalizaciju poslovanja.

U skladu s tim, krajem 2015. godine Franck je svoj biznis snacka izdvojio u posebnu organizacijsku jedinicu i kroz zajednički partnerski poduhvat s Intersnackom, vodećim evropskim proizvođačem snacka, osnovao Adria Snack Company d.o.o. Ovo partnerstvo je uspešna kombinacija Franckovih stručnih znanja o sklonostima regionalnih potrošača i uspešnih brendova poput Čipi čipsa i Kroki kroketa, hrvatske proizvodnje i domaćih sirovina, kao i odlične distribucije s Intersnackovim iskustvom i stručnim znanjem u razvoju i inovacijama s evropskog tržišta te uspešnom upravljanju dinamičnim biznisom snacka.

Ovom organizacionom promenom obezbeđeni su preduslovi za veću efikasnost i bolju usmerenost na jačanje konkurentnosti i održiv razvoj poslovanja toplih napitaka i snacka, dva različita segmenta koja zahtevaju potpuno drugačiji pristup u razvojnom, proizvodnom, marketinškom i prodajnom smislu.

OPŠTI PODACI

Sedište: Franck d.d., Vodovodna 20, Zagreb
Osnovni kapital društva: 354.551.100,00 HRK
Registarski sud: Trgovački sud, Zagreb
MBS: 080000209
MB: 3213161
OIB: 07676693758
Predsednik Nadzornog odbora: Branimir Škurla
Uprava: Ivan Artuković