Molimo vas, unesite ispravnu e-mail adresu.

Vaša prijava je zaprimljena! Na Vašu email adresu je poslan verifikacijski link te Vas molimo da ga potvrdite.

Istorija

Priča u Francku počinje daleke 1892. godine, kada je otvorena fabrika u Vodovodnoj ulici, gde je i danas sedište kompanije.

Franck registrovan kao Heinrich Franck Sohne G.m.b.H. Te godine je otpočela proizvodnja cikorije.

Otvorena podružnica u Lincu u Austriji.

Otvorene podružnice u Italiji, Čehoslovačkoj i Mađarskoj.

Otvorena podružnica u Rumuniji.

Otvorena podružnica u Vodovodnoj ulici u Zagrebu, gde je danas sedište kompanije. U Zagrebu počinje izgradnja fabrike za preradu cikorije.

Otvorena podružnica u SAD-u.

Otvorena prva sušionica cikorije u Bjelovaru.

Otvorena podružnica u Mađarskoj.

Otvorena podružnica u Poljskoj, a u Hrvatskoj započinje proizvodnja raži perl.

U zagrebačkoj fabrici započela proizvodnja kavovine Kneipp.

Na hrvatskom tržištu predstavljen Franckov kafeni surogat.

Franck predat na upravljanje radnicima.

S dolaskom novih stručnjaka u Franck pokrenuta proizvodnja supa.

Počinje proizvodnja različitih proizvoda za domaćinstvo.

Pokrenuta proizvodnja kafe.

Počinje proizvodnja pudinga, a predstavljena je i kavovina Seka, kafeni surogat, kao i kavovina Bianka, instant kafeni surogat.

Započela proizvodnja instant proizvoda i dodataka jelima.

Počinje proizvodnja praškova i šećera u Francku.

Počinje proizvodnja esencija.

Prva proizvodnja čajeva u filter-kesicama.

Prestaje proizvodnja supa.

Pokrenuta proizvodnja kikirikija i grickalica.

Predstavljene kafe Jubilarna, Minas i Prima.

Predstavljen Kroki kroket. Lansiran Franck espresso koji je 2002. godine preimenovan u Franck Classic espresso.

U fabrici za preradu krompira u Hercegovcu počinje proizvodnja prvog hrvatskog čipsa poznatijeg kao Čipi čips.

Predstavljena prva vakuumirana kafa - Ideal 100 g. Vakuumirano pakovanje omogućilo je da mlevena kafa duže zadržava svežinu arome.

Započela proizvodnja prvih voćnih čajeva u Hrvatskoj: borovnica, kajsija i tropik.

Povodom stote godišnjice postojanja Francka, lansirana vakuumirana kafa Gold 100. Predstavljena espreso kafa u zrnu, vakuumirana s ventilom koji čuva kvalitet proizvoda.

Na tržištu predstavljena Jubilarna vakuumirana kafa i nove grickalice pod brendom Tip top.

Lansirana posebna linija milenijumske kafe u ograničenoj seriji - Jubilarna kafa 2000. Krajem godine osnovano preduzeće u Sarajevu, BiH.

Extra espresso coffee system – uvođenje aparata i ekstra espreso kafe. Lansiran novi ukus čaja - šumsko voće, kao i espreso Superiore.

Predstavljena nova četiri ukusa instant kapučina: klasik, vanila, čokolada i Irish Cream. Uveden ekstra espreso bez kofeina, kao i instant kafa za ugostiteljske objekte u pakovanju od 2 g.

Uvedeni voćni čaj od brusnice i navijački Čipi čips s ukusom čilija.

Redizajn ambalaže brenda Superiore. Uz novi dizajn pakovanja čajeva, linija pravih čajeva obogaćena je i novim ukusima.

Sproveden je novi brending celokupnog asortimana kapučina i mešavina kafe pod brendom Franck café. Kupljeni su fabrika i brend Victoria, a osnovan je i pogon za preradu kafe u Grudama, BiH.

Kupljeni su fabrika i brend Gloria. Lansiran je nov, žuti čaj, kao i ledena instant kafa Franck Café ice coffee.

Predstavljena premijum „single origin“ mlevena kafa Guatemala, te novi ukusi i dizajn ambalaže Tip topa. Lansirana limenka Superiore espresso.

Na tržištu su predstavljeni premijum espreso Stretto, super premijum mlevena kafa Costa Rica i nova linija čajeva pod brendom „Tragom prirode“. Lansirani su i novi ukusi kapučina Franck.

Predstavljen Čipi čips Country, ekstra debelo rezan s dva ukusa - Slani i Bacon.

Lansiran Franck Bananaccino - penušavi napitak bez kafe.

Franck postaje član društva International Coffee Partners, koje vodeće evropske proizvođače i trgovce kafom okuplja s ciljem da se obezbedi održivost globalnog tržišta kafe, pri čemu podržava i inicijativu „Kafa i klima“ (coffee&climate).

Predstavljena linija premijum čajeva Superiore Tea, koja se sastoji od 11 ukusa biljnih, voćnih, zelenih i crnih čajeva, kao i linije voćnih čajeva Voćni+moćni.

U potpunosti je rekonstruiran pogon čajeva na lokaciji u Zagrebu, koji je time postao jedan od najmodernijih u ovome delu Evrope, a obezbeđena je i dodatna automatizacija u pogonu kafe, čime je znatno podignuta proizvodna efikasnost i fleksibilnost.

Predstavljena Franck Crema, prava turska kafa koja se može pripremati prelivanjem vrelom vodom ili kuvanjem u džezvi.

Otvorena kafana „Johann Franck“, s novim konceptom, ponudom i programskim sadržajem u nameri da se revitalizuje uloga i status koji je Gradska kavana nekada imala kao centar društvenog života grada i popularno okupljalište.

Predstavljena Bianka, linija instant napitaka od žitarica s tri ukusa. Uoči obeležavanja 125. godišnjice poslovanja, lansiran novi espreso - Franck 125 YEARS EDITION. Predstavljeni vrhunski aparati sa sistemom kapsula - Franck Capsules.

Redizajnirana celokupna linija pravih, biljnih i voćnih čajeva.

Franck postaje punopravni član evropskog udruženja proizvođača čajeva i biljnih infuza Tea and Herbal Infusions Europe (THIE). Lansirana linija čajeva u rinfuzi pod nazivom „Priroda bira“ s pet ukusa.

Prvi Franck Cappuccino u nježno ružičastoj boji zahvaljujući prirodnoj boji i dodatku maline u prahu. Svojim jedinstvenim okusom i baršunastom teksturom ova ljepotica među Franck Cappuccinima neodoljivo podsjeća na ukusne Macarons kolačiće. 

Franck nositelj priznanja Izvrsnost u izazovima, kojim se od početka pandemije nagrađuju oni poslodavci koji demonstriraju visoku razinu brige za svoje zaposlenike. 

Predstavljen „Franck Barista Coffee Inspiration“, posebno osmišljen program profesionalnih barističkih edukacija za učenike i nastavnike srednjih ugostiteljsko-turističkih škola, regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Vrijednost projekta prepoznalo je i podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. 

Franck grupa ostvarila je planirane investicije u iznosu od 43 milijuna kuna, financirane vlastitim sredstvima, a najveća pojedinačna investicija bila je ulaganje u mlin i sustav silosa u pogonu kave. 

Franck je među prvima u Hrvatskoj prošao procjenu usklađenosti sa zahtjevima standarda International Featured Standard Food (IFS) Food v7 te obnovio certifikat nakon što je zadovoljio iznimno zahtjevne standarde sigurnosti i kvalitete proizvoda. Rezultatom procjene od čak 98,67% Franck je još jednom potvrdio da je na visokoj razini usklađenosti, s obzirom na to da nova verzija norme uključuje proširene zahtjeve te postrožene kriterije ocjenjivanja.

Ove godine slavimo naših 130 godina koje oličavaju nasleđe inovativnost i vrhunski kvalitet čemu smo ostali dosledni do danas.