Čaj je jedan od najrasprostranjenijih napitaka na svetu. Rasprostranjen, a istovremeno još uvek misteriozan, čaj pobuđuje hiljadu pitanja. Ako ste se tek upustili u čajnu avanturu, sigurno ste sebi postavili i neka od sledećih pitanja.

Sadrži li čaj kofein?


Svaki čaj nastao od biljke Camellia sinensis sadrži čaj, bez obzira o kojoj se vrsti radi. Čajevi koji ne sadrže kofein jesu biljni i voćni čajevi, takozvani uvarci ili infuzumi. Postoje neke biljke koje sadrže kofein i deluju vrlo razbuđujuće, kao što su gvarana (guarana), herba mate (yerba mate) i gvajusa (guayusa). Čak i beli čaj sadrži određenu dozu kofeina, no u gotovo zanemarljivoj količini u poređenju s crnim čajem. Količina kofeina u čaju varira i u svakoj vrsti, pa ga tako neki zeleni čajevi imaju više, a neki manje. Kofein se u čaju naziva tein, ali radi se o istom jedinjenju.

 

Da li čaj sme da se podgreva?


Čaj nikada ne bi trebalo podgrevati. Ako se dogodi da pripremite čaj i na njega zaboravite, radije ga stavite u frižider ili dodajte kocku leda, te ga potpuno ohladite. No, vodite računa da je čaj koji je odstojao nekoliko sati ipak bolje baciti i pripremiti novi, pogotovo ako se radi o zelenom ili belom čaju.

 

Koliko vrsta pravog čaja postoji?


Postoji nebrojeno mnogo vrsta čaja. Svaka od osnovnih šest kategorija čaja (beli, žuti, zeleni, ulong, crni, fermentisani) sadrži mnoge potkategorije, svaka potkategorija stotine vrsta, zavisno od mesta i vremena branja, procesa proizvodnje, kvaliteta i oblika listića. Osim standarda kojih treba da se drže prilikom proizvodnje poznatih vrsta, farme često imaju slobodu kreiranja novih čajeva.

 

Gde se čaj proizvodi?


Čaj se proizvodi u celom svetu. Bilo da se radi o biljnim uvarcima ili čaju od biljke Camellia sinensis, moguće ga je pronaći na gotovo svim kontinentima. Plantaže pravog čaja postoje čak i u Evropi, Australiji, Novom Zelandu i Severnoj Americi, a ne samo u zemljama Azije i Afrike. Latinska Amerika je poznata po svojim biljnim čajevima kao što je herba mate, koji je zbog učešća kofeina i antioksidansa veoma dobra zamena za kafu, baš kao i pravi čaj.

 

U kojoj meri čaj utiče na mršavljenje?

O efektu čaja na mršavljenje sigurno ste čitali mnogo. Može li čaj uticati na kilograme u tako drastičnoj meri? Odgovor je i pozitivan i negativan. Čaj sadrži sastojak koji bi mogao pomoći prilikom mršavljenja, no, konačan rezultat zavisiće uvek od zdrave ishrane i zdravog načina života. Najzdraviji čaj je onaj u kojem uživate.