Donosimo osnovna pravila za pripremu mlevene kafe u džezvi, kafetijeri (aparatu za italijanski espreso), francuskoj presi ili filter-aparatu.

Način pripreme kafe u džezvi:

Za pripremu jedne šolje napitka potrebno je sipati 100 ml hladne vode u posudu za kuvanje. Kada voda provri, skloniti posudu s grejne površine i uz lagano mešanje usuti 7 g kafe (oko dve vrhom pune kafene kašičice) i dobro promešati. Vratiti posudu na izvor toplote i lagano grejati do podizanja pene. Napitak ostaviti 3–5 minuta da se slegne talog. Pre posluživanja lagano promešati penu.

Način pripreme moka-kafe (kafetijera):

Zavisno od veličine moka-posude, uliti hladnu vodu do naznačene oznake (otvor na donjem delu posude). Kafu ravnomerno posipati po predviđenom za to situ. Kafa se kuva na temperaturi vrenja do završetka ekstrakcije. Potrebno je odmah nakon kuvanja skloniti moku s vatre kako bi se sačuvala arome kafe.

Način pripreme kafe u francuskoj presi:

Za pripremu jedne šolje napitka potrebno je staviti dve pune kafene kašičice ili jednu punu supenu kašiku kafe u posudu francuske prese. Posebno zagrejati 100 ml vode do vrenja, preliti preko kafe i zatim vratiti poklopac s mrežicom na posudu. Napitak ostaviti 3–5 minuta da se slegne talog. Pre posluživanja pritisnuti polugu na poklopcu, tako da se mrežicom potisne napitak.

Način pripreme filter-kafe:

Za pripremu jedne šolje napitka potrebno je u aparat staviti 7 g kafe (oko dve vrhom pune kafene kašičice) i 125 ml vode i kuvati do završetka ekstrakcije.

Zavisno od željene količine napitka, prilagoditi količinu kafe i vode i po želji dodati šećer i mleko.