Hiljade različitih pravih čajeva u hiljadu oblika, ukusa i boja možemo podeliti na šest glavnih vrsta: beli, žuti, zeleni, ulong, crni i fermentisani. Tu su i biljni i voćni čajevi koji se u hrvatskom jeziku nazivaju uvarci ili infuzi (infuzumi). Gotovo u svakoj zemlji u kojoj je razvijena proizvodnja čaja možemo naći sve vrste – vijetnamski fermentisani čaj, indijski beli čaj, kenijski zeleni čaj ili gruzijski crni čaj, samo su neke predivne vrste na bogatoj čajnoj mapi sveta.

Razlika je u detaljima

Ono što često odvaja jedan od drugog jesu sitne razlike u procesu proizvodnje. Hiljade i hiljade zelenih čajeva razlikuju se po obliku, boji, sorti od koje su nastali, vrsti listića, mestu i vremenu branja i mnogim drugim kriterijumima. Ono što je najzanimljivije kod čajeva jeste da njihova imena uvek prate boju tečnosti. Izuzetak je čaj ulong – koji je ujedno i najšira kategorija čaja.

Delikatnost belog čaja

Mnogi smatraju da je upravo beli čaj prva vrsta čaja na svetu jer prolazi najmanje faza obrade. Listići belog čaja samo se suše. Beli je čaj bio izbor dinastije Song. Dobio je naziv prema običaju Kineza koji su nudeći vruću vodu gostima – nudili „beli čaj“. Kineska provincija Fuđijan najpoznatija je po proizvodnji belog čaja.

Nepoznatost žutog čaja

I žuti je čaj naziv dobio prema boji – i listića i pripremljenog napitka. Razlikuje se od zelenog u dodatoj fazi spore oksidacije. Istorija žutog čaja nije duga – počeo se proizvoditi tek za vreme dinastije Ćing, u drugoj polovini prošlog milenijuma.

Osnovne vrste zelenog čaja

Ključni korak u procesu proizvodnje zelenog čaja jeste onaj koji zaustavlja oksidaciju. Najpopularniji načini su sušenje listića u velikim tiganjima na visokoj temperaturi, popularni u Kini i Indiji, ili parenje, popularno u Japanu.

Najskuplji kineski zeleni čaj dolazi iz provincije Sičuan, grada Jaana i zove se „ekološki čaj panda“, a nastao je 2012. godine. Samo 50 grama ovog čaja ima neverovatnu cenu od 20000 kuna jer se kao đubrivo koristi izmet pande.

Šarolikost ulong čajeva

Čajevi ulong ili vulong najšarenija su kategorija. U bukvalnom prevodu njihovo ime znači crni zmaj. Stepen oksidacije ulong čajeva može biti između 10% i 99%, a on određuje i njihovu boju, ukus i izgled. Što je veći stepen oksidacije, to će čaj biti tamniji.

Rasprostranjenost crnog čaja

Crni čajevi su u potpunosti oksidisani čajevi i proizvode se u svakoj zemlji koja se bavi proizvodnjom čaja. Najpoznatije su Kina, Indija, Šri Lanka i Kenija. Crni je čaj najomiljenija vrsta u Engleskoj, Rusiji i Turskoj. Mnoge poznate evropske vrste crnog čaja zapravo su mešavine raznih crnih čajeva iz različitih zemalja.

Karakter fermentisanih čajeva

Najpopularniji fermentisani čaj je pu-er (pu-erh ili pu’er), no, on je samo jedna vrsta fermentisanog čaja. Tamni ili fermentisani čajevi mogu biti zeleni ili tamni, zavisno od toga da li se radi o ubrzanoj ili prirodnoj fermentaciji. Fermentisani čajevi su veoma često kompresovani u različite oblike, a oni zeleni starenjem postaju sve bolji.

U Kini postoji grad koji je do 2007. godine nosio ime čaja pu-er, a danas se zove Simao. Glavni proizvod ovog grada je – čaj pu-er.

Biljni i cvetni čajevi

Biljni, cvetni i voćni čajevi su toliko široka kategorija čaja da ih je gotovo nemoguće sve nabrojati. Vekovima su ljudi brali razno bilje, listove drveća i trave i beležili njihovo dejstvo na zdravlje. Naši najpopularniji biljni čajevi prave se od kamilice, mente (nane), žalfije (kadulje), lipe i mnogih drugih biljaka. Lišće različitog drveća takođe se može koristiti za čaj – od duda, smokve pa do masline. Najpopularniji cvetni čaj u celom svetu zasigurno je onaj od ruže, a u istočnjačkim zemljama za pripremu čaja se koristi čak i hrizantema.