I najbolji čaj izgubiće kvalitet ako se ne čuva pravilno. Nakon proizvodnje, najvažniji uticaj na miris i ukus svakog čaja ima njegova svežina. Važno je da se svaki čaj pravilno čuva i iskoristi u preporučenom roku trajanja. Najveći neprijatelj čaja jeste proces oksidacije. Čajevi kod kojih je proces oksidacije prekinut prilikom proizvodnje ili oni koji su blago oksidisani, najlakše će izgubiti kvalitet i svežinu. To su zeleni čajevi, blago oksidisani (zeleni) ulong čajevi, žuti čajevi i neki beli čajevi.

Gde čuvati čaj?

TČaj uvek treba čuvati na tamnom i mračnom mestu, daleko od izvora toplote, vlage ili direktne sunčeve svetlosti. Pakovanje neotvorenog čaja može se čuvati i u frižideru i tako mu produžiti rok trajanja, no, veoma je važno da on bude hermetički zatvoren kako ne bi upijao mirise i bio u dodiru s vazduhom. Izvan frižidera najbolje je držati manju količinu čaja koja će se potrošiti u sledećih mesec do dva. Svaki čaj može izdržati i van frižidera do navedenog roka, no, uvek je potrebno dobro zatvoriti pakovanje. Što manje kiseonika ima u posudi s čajem, to će čaj duže ostati svež.

Kakve posude koristiti?

Veoma je važno da se prilikom vađenja čaja iz pakovanja ne koriste vlažne kašičice. Uvek treba koristiti samo suv pribor i suve posude, jer će vlaga i voda uništiti svaki čaj. Bilo bi dobro izbegavati papirnu ili plastičnu ambalažu. Čaj u filter-kesicama treba čuvati u originalnom pakovanju i držati dalje od izvora vlage i toplote. Čaj zapakovan u pojedinačne folije trajaće duže i biće svežiji.

Rok trajanja pojedinih čajeva

Svaki čaj ima različit rok trajanja. Jedan od najkratkovečnijih jeste japanski mača, koji bi trebalo da se iskoristi u mesec do dva nakon otvaranja. Zeleni čaj uglavnom ima rok trajanja godinu dana, crni i do tri godine. Jače oksidisani čajevi uglavnom traju duže. Tamni fermentisani čajevi mogu se čuvati i godinama. Sirove vrste fermentisanih čajeva tek s godinama postaju kvalitetne i spremne za korišćenje. Biljni i voćni čajevi će uglavnom vremenom promeniti boju, dok je to kod pravih čajeva često teže da se uoči. Ako je čaj izgubio bilo koju od karakteristika koje je imao prilikom kupovine, verovatno više neće biti dobar za korišćenje.

Miris i ukus su najbolji pokazatelji

Apsolutno bi trebalo da svaki čaj ima jasno izražen svež miris prilikom otvaranja pakovanja ili filter-kesice. Ponekad suvi listići čaja mogu imati slabiji miris od onog nakon početnog prelivanja. Takve bi čajeve bilo dobro staviti u drugu posudu ili iskoristiti u što kraćem roku jer su već izgubili nešto od svežine. Svaki čaj mora imati svež i izražen ukus, bez obzira na lične naklonosti. Čaj koji je povukao miris starog papira, vlage ili plesni, više nije dobar za korišćenje.