Plantaže čaja nude neke od najlepših prizora prirode na svetu. Prostranstvo zelenih grmova, veoma često nadvijeno maglom i okruženo prekrasnom prirodom, svakako bi vredelo posetiti ako se za to ukaže prilika. Plantaže čaja mogu biti i velike i male, i na izuzetno niskim i izuzetno visokim nadmorskim visinama, divlje ali i uređene, i na gotovo svim kontinentima sveta.

Gde sve postoje plantaže čaja?
 

Plantaže čaja najrasprostranjenije su u Kini, Indiji, Japanu, Keniji, Šri Lanki, Vijetnamu i mnogim drugim azijskim i afričkim zemljama. Klima je veoma važna za uzgajanje čaja – smena sunčanih i kišnih perioda, tlo bogato mineralima, samo su neki od faktora koji utiču na uspešan uzgajanje čaja. Japanci svoje plantaže uglavnom nazivaju farmama, Kinezi koriste naziv i plantaža i farma, dok je u Indiji i Vijetnamu uobičajen naziv čajni posed ili čajni vrt. Gotovo sve zemlje koje proizvode čaj u velikim količinama najveći procenat, uglavnom, koriste za potrebe stanovništva, tako da je često tek mali procenat namenjen izvozu.

 

Samo u indijskom Asamu postoji oko 800 čajnih poseda i 2500 malih čajnih vrtova.

Planinski čajevi
 

Neki od najkvalitetnijih i najskupljih čajeva na svetu dolaze iz Tajvana, s visokih nadmorskih visina – iznad 1000 metara. Što je veća nadmorska visina, to je čaj skupoceniji zbog veoma malih količina koje se proizvode i, veoma često, teško dostupnih područja uzgoja. Evropske plantaže čaja u Nemačkoj i Škotskoj takođe se nalaze u planinskim područjima, idealnim za uzgajanje čaja.

Određene vrste tajvanskog čaja da ju ling (da yu ling) rastu na visinama od čak 2600 metara.

 

Najpopularnija područja
 

Neka od najpopularnijih i najvećih područja uzgoja čaja jesu indijska država Asam i grad Dardžiling, kineske provincije Žeđijang, Gvangdong, Fuđijan i Junan, tajvanske planine Ali i Li i japanske prefekture Kagošima, Kjoto, Šizuoka i Mije. Iz tih područja dolazi najviše vrsta najpoznatijih čajeva, no, broj područja uzgoja čaja jako je velik.

Čaj je u Indiji toliko važan da Asam ima i posebnu vremensku zonu – zonu čajnog vrta.

 

Divlji čaj
 

Čaj se ne uzgaja samo na plantažama već i od divljih drvaca koja slobodno rastu u nekontrolisanim uslovima. Vijetnamska provincija Jen Bai i kineska provincija Junan posebno su poznate kao jedne od retkih područja gde je još uvek moguće pronaći divlja drvca čaja.